ALFOEX A.Ş KARBON ALÜMİNYUM KÖPÜK ÜRETİM AR-GE
TOZ METALURJİSİ YÖNTEMİ İLE ALÜMİNYUM KÖPÜK ÜRETİMİ
METAL KÖPÜKLERİN ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM ALANLARI
Savunma Sanayi alanlarında , uydularda, askeri, sivil, uçak, helikopter vb.. hava taşıtlarında, askeri , sivil , vip ve güvenlik güçleri araçlarında, deniz araçları ve otomotivlerde
Metal köpük üretiminin gelişimi 60’lı yıllarda başlamıştır. Proses o yıllarda fiyat – özellik beklentilerini karşılamamıştır. Ancak birçok araştırmacı günümüze kadar bu alana ilgi duymuştur. Metalik köpükler hakkında birçok bilgi olmasına rağmen döküm sistemi hala araştırma konusudur. Alüminyum metal köpük üretimi ana olarak iki gruba ayrılmıştır: döküm sisteminde por olarak bilinen açık hücreli ve kapalı hücreli köpükler.
Üretim yöntemi alüminyum metal köpüğün tane boyutuna, por veya hücre boyutuna ve şekline, por miktarına ve kabuk kalınlığına etki etmektedir. Böylece üretim yönteminin ürünün özellikleri üzerinde büyük etkisi vardır. Alüminyum metal köpüklerin por miktarları %5’den %97’ye kadar üretim yöntemine ve kullanılan gaz kaynağına göre değişmektedir.
Son zamanlarda alüminyum, magnezyum gibi hafif metaller kullanılarak integral köpük kalıplama ile malzeme üretimi çalışmaları yapılmaktadır. Tuzlar ile gerçekleştirilen döküm içerisinde süngerimsi köpük oluşturma işlemi ile elde edilen alüminyum esaslı malzemede, tuz taneleri dökümde katılaşma işleminin bitmesinden sonra dış yüzeyi boşluksuz, dökümün iç kısmında süngerimsi bir yapı oluşmasını sağlamaktadır. Bu yapı insan kemik sistemine benzemektedir. Kemiklerde de dış yüzeylerde düz bir satıh ve iç kısımlarda süngerimsi bir yapı vardır. Kemik yapısına benzeyen entegral köpüklü alüminyum esaslı malzemeler ile ileride kemiklerde uygulanmakta olan implant malzemelerin geliştirilmesi de mümkün görünmektedir.
Çeşitli malzemelerin özelliklerinin gelişimindeki itici güçlerden biri de, o malzemenin kullanımı sırasında ortaya çıkan yeni ihtiyaçları karşılamaktır. Böylece bilinen malzemelerin özellikleri geliştirilir veya o özellikleri sağlayacak başka bir malzeme kullanımı gündeme gelebilir. Tasarımcı, değişik malzeme türlerinin genel özelliklerini bilmeli ve malzeme bilimi ile uğraşan kişilerle işbirliğine giderek kullanıma daha uygun malzemeler geliştirilmesi veya hâlihazırda kullanılan malzemelerin özelliklerinin geliştirilmesi yönünde çaba sarf etmelidir.
Açık hücreli alüminyum entegral köpükler düşük yoğunluk, yüksek darbe enerjisi absorplama kabiliyeti, yüksek ısıl iletkenlik, yüksek dayanım-ağırlık oranı, yüksek çatlama direnci, ses yalıtımı gibi özelliklerinden dolayı farklı sanayi kollarında geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kullanıldığı yerler şu şekilde sıralanabilir:
- Patlama dalgası enerjisini ve darbe etkilerini absorplamak ve ekstrem patlama vakalarında insan hayatını ve taşınmaz varlıkları korumak için tehlikeli malzeme taşımacılığı,
- Alüminyum peteklerine ikame olarak daha ucuz ve dayanıklı olması sebebiyle roketlerde,
- İç dolgu olarak krank kolları,
- Otomotiv sektöründe; motorun krank kılıfları, yağ hazneleri, silindir kafaları, egsoz ve emme sistemleri, aktarma organları, fan ve soğutma sistemleri, bütün gövde panelleri, otomobil koltuklarındaki kafa koruma sistemleri, yüksek darbe absorplama özelliğinden dolayı hem hayati tehlikeyi hem de maddi hasarı azaltması sebebiyle tamponlar,
- Teleskopik vinçlerin kaldırma kolları destekleri,
- Isı yayıcı olarak mutfak gereçleri,
- Sıvı filtreleri,
- Isı değiştiricileri (açık hücreli köpük), ısı ve ses yalıtımı (kapalı hücreli köpük),
- Hafif zırhlı paneller